fbpx

ISO 9001 Yararları

ISO 9001 Yararları

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi  

Bugünün dünyası çok küçülmüş ve enformasyon, teknoloji ile iletişim alanındaki büyük gelişmeler firmaları kıyasıya bir rekabete itmiştir. Bu sebeple müşteri odaklı hizmet ve ürün üretimi yapılmalıdır. Bunun da yolu kuruluşlarda tasarım aşamasından başlayarak üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan ve sürekli gelişmeyi hedefleyen Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasından geçmektedir.  

ISO 9001 Ne Demek?

ISO Genel Sekreter Vekili Kevin McKinley bu sorunun cevabını şöyle açıklıyor: “ISO 9001, kuruluşların değişen dünyaya uyum sağlamasına olanak tanıyor. Bir kuruluşun müşterilerini memnun etme yeteneğini geliştirir ve büyüme ve sürdürülebilir başarı için tutarlı bir temel sağlar.”

ISO 9001 Belgesi Nedir?

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi şartlarının başarıyla uygulandığı denetimlerle kanıtlanması durumunda firmalara ISO 9001 belgesi verilmektedir. 

ISO 9001:2015 standardın son versiyonudur.

2015 baskısında, standardı geliştiren ve revize eden ISO alt komitesi başkanı Nigel Croft’un “Devrimci olmaktan ziyade evrimsel” bir süreç olarak adlandırdığı önemli değişiklikler yer alıyor. “ISO 9001’i 21. yüzyıla sağlam bir şekilde getiriyoruz. ISO 9001’in önceki sürümleri, belgelenmiş prosedürler ve kayıtlar için birçok gereksinimle birlikte oldukça kuralcıydı. 2000 ve 2008 baskılarında, daha çok süreçleri yönetmeye ve dokümantasyona daha az odaklandık. Şimdi bir adım daha ileri gittik ve ISO 9001:2015, öncekinden bile daha az kuralcı, bunun yerine performansa odaklanıyor. Bunu, süreç yaklaşımını risk temelli düşünce ile birleştirerek ve Planla-Uygula-Kontrol Et-Uygula döngüsünü organizasyonun tüm seviyelerinde uygulayarak başardık. 

Günümüz organizasyonlarının birçok yönetim standardına sahip olacağını bilerek, 2015 versiyonunu diğer yönetim sistemleri ile kolayca entegre olacak şekilde tasarladık. Yeni versiyon aynı zamanda sektör kalite standartları (otomotiv, havacılık, tıp endüstrileri vb.) için sağlam bir temel sağlıyor ve düzenleyicilerin ihtiyaçlarını dikkate alıyor.”

Merakla beklenen standart ortaya çıktıkça Kevin McKinley şu sonuca varıyor: “Dünya değişti ve bunu yansıtmak için bu revizyona ihtiyaç vardı. Teknoloji, müşterilerden ve işletmelerden beklentilerin artmasını sağlıyor. Ticaretin önündeki engeller, düşük tarifeler nedeniyle değil, aynı zamanda Uluslararası Standartlar gibi stratejik araçlar nedeniyle de düştü. Entegre eylem gerektiren daha karmaşık küresel tedarik zincirlerine doğru bir eğilim görüyoruz. Bu nedenle kuruluşların yeni şekillerde performans göstermeleri ve kalite yönetim standartlarımızın bu beklentilere ayak uydurması gerekiyor. ISO 9001’in 2015 baskısının bunu başarmalarına yardımcı olabileceğinden eminim.” şeklinde görüşünü bildirdi.

Yeni versiyonla ilgili daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

ISO 9001 Yararları
ISO 9001 Yararları

ISO 9001 Belgesinin Kullanımı ve Yararları

Ülkemizde 720 adet, belgeli şirkette yapılan bir araştırma, ISO 9001’in yararlarını dış yararlar ve iç yararlar olmak üzere 2 farklı kategoride özetlenmiştir;

Dış yararlar:

  • Kuruluşun imajının güçlenmesi,
  • Müşteri memnuniyeti,
  • Müşteri artışı,
  • Rekabet gücünün artması
  • Daha iyi tedarikçi ilişkileri

İç yararlar:

  • Yönetimin etkinliği
  • Olumlu kültürel değişim
  • Kalite bilincinin oluşması
  • Daha iyi bir dokümantasyon
  • Sistematikleşmek
  • Standardizasyon ve tutarlılık
  • Etkinlik ve üretkenlik artışı
  • Maliyetlerin azaltılması

ISO 9001 Belge Alımında Ana Şartlar Nelerdir?

İşletmeler ilgili standardın yükümlülüklerini yerine getirerek ilk aşamayı tamamlamış olurlar. Daha sonra bu standartları yerine getirdiğini kanıtlamalıdır. İşletmeler konuyla ilgili bir eğitim ve danışmanlık firmasından yardım almaları, denetimlerde sorun yaşamamaları için çok önemlidir. 

Firmaların Belge Almak İçin Tamamlaması Gereken Aşamalar;

  • Organizasyon yönetim sistemin standartlara uygunluğun test edilmesi
  • Kontrol ve teftiş süreci
  • Belgenin alınması
  • Bunun yanı sıra başvuru öncesinde her işletme, belge ve evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlamalıdır. 
  • Denetimlerde belge ve evrak gibi dokümanlar üzerinde hassas bir şekilde durulmaktadır.

ISO 9001 Baş Denetçi Eğitimi

İşletmedeki tüm operasyonel süreçleri en başarılı şekilde takip etmeye ve raporlamaya yardımcı olan en yaygın standart ISO 9001’dir. İşletmede sürekli iyileştirmenin kontrolünü yapan, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak denetimleri gerçekleştiren ve bunu belgelendirme firmasına bildiren baş denetçidir. M&A Belgelendirme ve Mühendislik olarak gerek baş denetçi eğitimi gerekse firma çalışanlarının eğitimini tecrübeli kadrolarımızla yapmaktayız.

ISO 9001 Belgesi Fiyatı Nedir?

İşletmeden işletmeye ISO 9001 belgesinin maliyeti değişiklik gösterebilir. Maliyete etki eden farklı değişkenler söz konusudur. Örneğin danışmanlık hizmetinin ne kadar süreceği, verilecek eğitimin mahiyeti, işletmenin prosesleri, firmanın faaliyet gösterdiği sektör, NACE kodu, yer ve mekanın durumu, uzaklığı, şube sayısı, belge alma amacı gibi farklı hususlar fiyatı etkileyecektir. Danışmanlık firmasının yabancı olması da maliyetlere etki eden bir başka husustur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .