ISO Kalite Standartları dünya genelinde geçerliliği Uluslararası Standart Organizasyonu tarafından yapılan çalışmalarca kanıtlanmış kalite prosedürleri olarak öne çıkar. İşletmeler için tüm iş süreçlerinde takip edilmesi gereken uygulama ve standartların altını çizen bu prosedürler; ISO Kalite Belgeleri ile tescillenir. Bu belgelere sahip olan işletmeler, tüm üretim, satış, pazarlama ya da müşteri ilişkileri süreçlerinde kalite standartlarını takip ettiklerini ve uyguladıklarını belgelemiş olurlar.
ISO Kalite Kapsamı ve Bilgi Referansları
Sertifikasyon sürecinde öncelikli olarak işletmelerin kapsamı dikkate alınır. Her endüstrinin farklı standartları olduğundan kapsam da işletmeler için değişiklik gösterecektir. Bunun yanı sıra bilgi referansları da işletmelerin, uygulama sürecindeki yararlandığı bilgi kaynaklarının denetilmesini ifade eder. Bilgi kaynakları güvenilir ve uygulanabilir olan işletmeler, kalite standartlarının sağlanabilmesi açısından büyük adımlar atmış olurlar.
Yönetim Sorumluluğu ve Kaynak Yönetimi
İşletmeler için öne çıkan bir diğer önemli başlıklardan biri de yönetim sorumluluğu ve kaynak yönetimi prosedürleridir. Standartların belirlenmesi adına bu iki kavram, işletmelere atılacak adımlar konusunda içgörüler sağlar. Özellikle kaynak yönetimi ve sorumluluk alanında prosedürleri uygulayabilen işletmeler, standartlara uyumluluğu sağlamış olur.
Kalite standartları başlığı altında yönetim sorumluluğu ve kaynak yönetimi, standartları takip eden işletmelerin aldıkları stratejik kararların da belirli bir prosedür dahilinde takip edilmesini sağlar. Alınan yönetim kararlarının ve kaynak yönetimi faaliyetlerinin çevreye duyarlı, çalışan ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini dikkate alan bir kurguda alınması en önemli kalite standartları arasında yer alır.
Ürün Gerçekleştirme, Ölçümleme, Analiz ve Raporlama
ISO 9001 Kalite standartları başlığı kapsamında özellikle ürün gerçekleştirme ve piyasa arzı gibi konulardaki prosedürler, kaliteye etki eden en önemli unsurlar arasında yer alır. Bu doğrultuda piyasa arzı yapılan ürünün müşteri gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını nitelikli bir şekilde karşıladığından emin olmak için bir takım ölçümleme ve analizlerin yapılması gerekmektedir. Gerçekleştirilen ölçümleme ve analizler, ürün ve hizmet bazında işletmenin standartları yerine getirmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra işletmelerin kalite standartları kapsamında yenilikçi yaklaşımları daha net belirleyebilmeleri açısından, piyasa ve ölçümleme analizlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.