ISO 22000 sertifikası, gıda güvenliği yönetim sistemi için gereksinimleri açıklar ve bir firmanın gıda güvenliği tehlikelerini kontrol edebileceğini göstermek için hangi gereksinimleri karşılaması gerektiğini belirler.
İçindekiler
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Güvenli olmayan gıdaların ciddi sağlık sonuçları olabilir. Bu nedenle gıda tedarik zincirindeki firmaların süreçlerinin ve ürünlerinin güvenli olmasını sağlamak için adımlar atması oldukça önemlidir. Günümüzde birçok gıda ürünü, gıda güvenliği yönetimi için küresel bir standarda ihtiyaç olduğunu vurgulayarak ulusal sınırları aşmaktadır. ISO 22000 sertifikası, firmaların gıda güvenliği ile ilgili tehlikelerini tanımlamak ve kontrol etmek için izleyebilecekleri yönergeler sağlayarak bu ihtiyacı karşılar.
ISO 22000 Belgesi
Son yıllarda revize edilen ISO 22000: 2018, küresel gıda zincirindeki işletmeler için bir gıda güvenliği standardıdır. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), gıda güvenliği yönetim sistemi adı altında gıda zincirinde bulunan herhangi bir firma için zorunluluklar ve standartlar getiren ISO 22000: 2018 standardını geliştirdi.
ISO 22000, gıda güvenliği yönetim sistemi için gereksinimleri açıklar ve bir firmanın gıda güvenliği tehlikelerini kontrol edebileceğini göstermek için hangi gereksinimleri karşılaması gerektiğini belirler. Firmaların, ISO 22000 sertifikası alabilmek için belirtilen standartları karşılamaları gerekir.
ISO 22000 sertifikası, çiftlikten tüketicinin masasına kadar tüm gıda zincirindeki organizasyonların tamamını kapsar. Adil rekabet sağlamak adına gıda zinciri boyunca organizasyonlar içinde ve arasında iletişim kurmak için tasarlanmıştır.
Standart, gıda güvenliğine önleyici bir yaklaşım getirerek, kalite yönetim sistemleri standardı olan ISO 9001’in ana unsurlarını barındırmasının yanı sıra risk analizi ve kritik kontrol noktalarını (HACCP) birleştirir.
ISO 22000 sertifikası ayrıca, firmaların genel iş riskleri bağlamında bir gıda güvenliği yönetim sistemi geliştirmesini, uygulamasını, izlemesini ve sürekli olarak iyileştirmesini içeren bir çerçeve sunmaktadır.
M&A Belgelendirme konusunda profesyonel ve uzman ekibiyle ISO 22000 sertifikası için gerekli olan tüm desteği vermektedir. Aklınıza takılan bütün soruların cevabı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
Gıda güvenliği ile ilgili temel endişe, tüketim noktasında gıda güvenliği tehlikelerinin varlığı olmakla birlikte bu tehlikeler gıda zinciri boyunca herhangi bir noktada ortaya çıkabilir. Bu nedenle gıda zinciri boyunca yeterli kontrollere sahip olmak oldukça önemlidir. İlgili tüm firmaların güvenliği sağlamak için iş birliği yapması gerekmektedir.
ISO 22000’de açıklandığı gibi gıda güvenliği yönetim sistemi şu ögeleri içerir;
- Firma genelinde etkileşimli iletişim ağı
- Belgelerin bulunduğu sistem yönetimi
- Temiz ve sıhhi bir ortam sağlayan önkoşul programları
- Gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamaya, önlemeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olan HACCP ilkeleri
ISO 22000 sertifikası ayrıca tüm ISO yönetim sistemi standartlarının bir parçası olan diğer ilkeleri de kapsar.
Bu ilkeler farklı yaklaşımlarla şu şekilde çerçevelenmiştir:
- Müşteri odaklı
- Liderlik
- İnsanların Katılımı
- Süreç yaklaşımı
- Geliştirme
- Kanıta dayalı karar verme
- İlişkiler yönetimi
ISO 22000 İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?
ISO 22000 sertifikası çerçevesinde açıklandığı gibi bir gıda güvenliği yönetim sistemi, gıda güvenliğini yönetmek için tüm firma genelinde geçerli olan bir süreç gerektirir. Bir firmanın ISO 22000 hakkında dikkate alabileceği süreçlerden bazıları şunlardır:
- Genel bir gıda güvenliği politikası
- Firma politikasına uyumlu hedefler
- Yönetim sisteminin planlanması, tasarlanması ve belgelendirilmesi
- Nitelikli çalışanlardan oluşan bir gıda güvenliği ekibi oluşturulması ve sorumlulukların atanması
- Firma dışı taraflar olan; müşteriler, tedarikçiler ve düzenleyici kurumlar vb. iç iletişim ve dış iletişim için iletişim prosedürlerinin oluşturulması
- Acil eylem planı
- Gıda güvenliği yönetim sisteminin performansını düzenli olarak değerlendirmek için plan oluşturulması
- Eğitimli ve kalifiye personel, sağlam altyapı ve uygun bir çalışma ortamı da dahil olmak üzere gıda güvenliği yönetim sisteminin çalışmasını sağlayacak yeterli kaynakların sağlanması için bir strateji oluşturulması
- HACCP ilkelerini takip etmek için bir plan oluşturulması
- Ürünlerin izlenebilmesine ve tanımlanmasına yardımcı olacak bir sistem oluşturulması
- Ürünlerdeki uygunsuzlukları kontrol etmek için bir sistem oluşturulması
- Ürünlerin geri çekilmesi için belgeli bir prosedür
- İç denetim programı
- Gıda güvenliği yönetim sistemi gelişimi için oluşturulmuş bir geliştirme planı
- Önkoşul programları
ISO 22000 Sertifikasyonunun Faydaları Nelerdir?
ISO 22000 sertifikası, firmaların gıda güvenliği ile ilgili olduğu için gıda risklerini en aza indirmesine ve performansı artırmasına yardımcı olur. ISO 22000 standartı, gıda güvenliği konularına yönelik sistematik bir yaklaşım olan bir gıda güvenliği yönetim sistemi geliştirmek için kullanabilecekleri bir çerçeve sağlayarak yapar. ISO 22000 sertifikasyonuna sahip olmak aşağıdakiler gibi faydalar sağlar:
- Geliştirilmiş sağlık ve güvenlik- Gıda risklerini en aza indirmek, müşteriler, diğer kullanıcılar, çalışanlar ve gıda ile temas edebilecek diğer kişiler için daha iyi sağlık ve güvenlik sonuçlarının ortaya çıkmasını sağlar.
- Geliştirilmiş müşteri memnuniyeti – ISO 22000 sertifikası (gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olmak) ile müşteri beklentilerini karşılayabilen gelişmiş bir sisteme ve onlara ürünlerinizi güvenli bir şekilde sunabilmenize yardımcı olabilecek bir plana sahip olmanızı sağlar.
- Yasal gerekliliklerin karşılaştırılmasına yardımcı olur- ISO 22000 sertifikası almak için yasal zorunluluklara uygunluk gereklidir. Gıda güvenlik yönetim sistemi sahibi olmak; şirketlerin bu gereksinimleri karşılamasına, firmayı ve müşterilerini nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olabilir.
- Gelişmiş şeffaflık- ISO 22000 sertifikası, firmaların ürünlerinin izlenebilirliğini geliştirmelerine ve operasyonlarla ilgili daha fazla şeffaflık elde etmelerine yardımcı olur.
- Risk unsurlarına daha iyi yanıt verebilme- Bir gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olmak, firmaların gıda güvenliğini tehlikeye atabilecek sorunlara daha hızlı ve verimli bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olur. Olası kontaminasyonun (bulaşma) meydana gelmeden önlenmesine yardımcı olabilir.
- Daha kısa araştırma süresi- Kontaminasyon meydana gelirse, gıda güvenliği yönetim sistemi firmaların gıda güvenliği ihlallerini araştırmak için gereken süreyi azaltmalarına yardımcı olur ve sorunu daha hızlı çözmelerine olanak tanır.
ISO 22000 belgesi, diğer sistemlere göre çeşitli avantajlar sunar;
- Tutarlı Yapı- ISO 22000’in yapısı diğer uluslararası standartlar ile benzerlik taşır. ISO 9001, ISO 45001, ve ISO 14001 gibi ISO’nun diğer yönetim sistemleriyle sorunsuz bir şekilde entegre olacak şekilde tasarlanmıştır.
- Global olarak tanınma- ISO 22000, tanınmış ve uluslararası kabul görmüş bir standarttır. Sertifikasyon, bir firmanın müşteriler, tedarikçiler, yatırımcılar, yasa koyucu gruplar ve dünya çapındaki diğer taraflarla olan itibarını artırır.
- Artan iş fırsatları- ISO 22000 sertifikası gibi uluslararası bir standarda göre sertifikalandırma, bir işletme için birçok kapıyı açar. Bazı firmalar bir tedarikçi ile çalışmadan önce sertifika zorunluluğunu dile getirebilir. Bu standarta sahip olmak artan iş fırsatlarını getirir.
Kimler ISO 22000 Sertifikasını Almalı?
ISO 22000 sertifikası, firmanın büyüklüğüne veya gıda zincirinin neresinde olduğuna bakılmaksızın, gıda endüstrisinin veya gıda zincirinin parçası olan veya onunla temas eden tüm firmalar için geçerlidir. Bu firmalar gıda, içerik ve katkı üreticileri, yem üreticileri, gıdaların taşınması veya depolanmasında yer alan veya gıda ile ilgili şirketler ve taşeron firmalar olabilir.
Gıda endüstrisi ile ilgili olan ancak doğrudan bir parçası olmayan firmalar, gıda endüstrisinin kullandığı ekipmanların üreticisi, ambalaj malzemeleri üreticisi veya temizlik maddeleri üreten firmalar da kullanabilir.
M&A Belgelendirme, bugüne kadar sayısız firmanın ISO standartlarında farklı sertifikalar almasına öncülük etmiş, plan, proje ve yeterlilik aşamalarında danışmanlık hizmeti vermiştir. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi sertifikası için girişimde bulunmadan önce bu yazıda ISO 22000 sertifikası nedir? Avantajları nelerdir? Kimler bu sertifikayı almalıdır? vb. açıklayıcı bilgilere yer verdik. Bu belge ve daha fazlası için zaman kaybetmeden hemen bizimle iletişime geçin!