fbpx

ISO 22000 Gıda Güvenliği Prosedürleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gıde güvenliği

Gıda sektörü, özellikle tüketici sağlığı ile alakalı kaygıların en yoğun olduğu endüstrilerden biri olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda da gıda firmalarının, üretim faaliyetlerini bir takım prosedürler dahilinde standarda oturtmak, güvenirlik açısından oldukça önemli bir etkendir. ISO 22000 standartları da işletmelere gıda güvenliği konusunda takip edilmesi gereken standartların altını çiziyor. Uluslararası Standart Organizasyonu tarafından düzenli olarak güncellenen 22000 Gıda Güvenliği Standartları; özellikle tüketici sağlığı, gıdaların organ olma düzeyi ve hijyen gibi değişkenleri dikkate alarak bir takım standartları belirlemektedir.

ISO 22000 Standartlarının Tüketici Sağlığı İçin Avantajları

ISO 22000 tüketici sağlığını güvence altına almayı hedefleyen bir takım prosedürler üzerine kurgulanmıştır. Bahsi geçen prosedürler kapsamında gıdaların üretimin sürecinde hijyen ve sağlık etkenleri dikkate alınır. Tüketici sağlığını tehlikeye uğratacak bileşenlerin kullanımı katı prosedürlerle kısıtlanır. Aynı şekilde gıda üretim süreçlerinde firmaların bütünleşik bir denetim sistemine dahil olması da hedeflenir. Bu denetim sistemine dahil olan firmalar, üretim süreçlerini daha şeffaf yürütmek durumunda kalırlar. Tüketicileriyle gıda üretimine ve içeriğine dair bir takım bilgileri paylaşarak standartları yerine getirmeye çalışırlar. Bu durum da uzun vadede tüketici sağlığı için gerekli olan tüm koşullar firma tarafından garanti altına alınmış olur.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Kapsamında Öne Çıkan Başlıklar

Kalite sadece tek bir süreçle özdeşleştirilecek bir etken olmadığından gıda yönetimi prosedürlerinde de genele adapte edilmesi gerekir.  Bu bağlamda ISO 22000 Standartları Gıda güvenliği uygulamaları, sadece gıda üretimi ile alakalı detayları değil, müşteri memnuniyeti, dağıtım ve servis gibi detayları da kapsar. Böylelikle gıda endüstrisinin müşteri ihtiyaçlarına ve önceliklerine daha güvenli şekillerde yanıt vermesi hedeflenir. Aynı şekilde ISO 22000 belgesi gıda şirketlerinin standardizasyon süreçlerinde daha güvenlik prosedürleri ile alakalı daha yapıcı adımlar atmalarına da yardımcı olurlar. Bu doğrultuda, işletmelerin bu gibi belgelere sahip olması müşteri güvenilirliği ve piyasa ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısından önemlidir. Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, ISO 22000 gibi prosedürleri yakından takip etmesi ve uyum sağlaması gerekir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .