fbpx

Tesis Güvenlik Belgesi

Tesis Güvenlik Belgesi

Tesis Güvenlik Belgesi, bilgilerin güvenliğini sağlamak ve güvenilir bir ortam inşa etmek amacıyla tercih edilen çözümlerden bir tanesidir. Gizlilik derecesi yüksek projelerle alakalı koruma sağlanması gerekli olduğunda Savunma Sanayi ve NATO ile bağlı kuruluşların bu belgeyi alması arzu edilmektedir. Bu rehberde Tesis Güvenlik Belgesi ile alakalı bütün bilgilere ulaşabileceksiniz. İşte Tesis Güvenlik Belgeleri ile alakalı merak ettiğiniz bütün detaylar!

Tesis Güvenlik Belgesi Nedir?

5020 sayılı Kanun kapsamında tanımlanan Tesis Güvenlik Belgesi; bir tesiste bulunan ya da bulunması muhtemel gizlilik derecesi yüksek bilgi, belge, proje ve ekipmanın fiziki güvenliğinin sağlanması adına tesisin bulunduğu yer ve çevre koşullarıyla maruz kalması muhtemel iç ve dış tehditlerin dikkate alınarak projelendirilmiş koruma önlemlerinin uygunluğunu gösteren belgedir.

Tesis Güvenlik Belgesi
Tesis Güvenlik Belgesi

Tesislerde alınan önlemlerin yeterliliğini kanıtlamada çok büyük bir rolü olan Tesis Güvenlik Belgesi’ni alan ya da alması gereken kurumlar her yıl açıklanmaktadır. Her yılın Ocak ayında Kontrole Tabi Tutulacak Harp Silah ve Mühimmatı Sanayi Listesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine silah, araç, gereç ve diğer bütün desteği sağlayan kurumların Tesis Güvenlik Belgesi almaları elzemdir. Buna ek olarak NATO ile ilgili faaliyetleri bulunan kurum ve kuruluşların da Tesis Güvenlik Belgesi alma zorunluluğu vardır.

Tesis Güvenlik Belgesi Nasıl Alınır?

Tesis Güvenlik Belgesi alma süreci oldukça değerli bir seçenek olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede sürecin adım adım ve titizlikle değerlendirilmesi gerekmektedir. İşte Tesis Güvenliği konusunda belge alma arzusunda olan kurumları bekleyen aşamalar.

Ön Keşif Aşaması

Ön keşif aşaması şirket ziyareti ile ön keşfin gerçekleştirildiği safhadır. Bu kapsamda Tesis Güvenliği ile alakalı genel değerlendirmeler yapılmaktadır. Firmada süreci üstlenecek olan bir Tesis Güvenlik Koordinatörü seçilmesi sağlanmaktadır. Fiziki ön şartların değerlendirilmesi çerçevesinde şartların yerine getirilip getirilmediğine dair değerlendirmeler yapılmaktadır. Daha sonra gerekli bilgilendirme süreçleri tamamlanmaktadır.

Özel Güvenlik İzin Belgesi Başvurusu

Kurumların Özel Güvenlik İzin Belgesi alarak özel güvenlik görevlisi çalıştırma iznine sahip olmaları sağlanır. Bağlı bulunan valilik nezdinde gerçekleşen başvuru ortalama 4 – 6 haftada sonuçlanmaktadır. Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından incelenen başvuru ayda bir defa toplanan komisyon tarafından karara bağlanmaktadır.

Kişi Güvenlik Belgesi ve Tesis Güvenlik Belgesi Alınması

Özel Güvenlik İzin Belgesi alma sürecini başlatan kurumların bu konuda sonuç alınana kadar beklemek yerine farklı aşamalar için hazırlık gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu çerçevede Tesis Güvenlik Belgesi, Kişi Güvenlik Belgesi ve Tesis Özel Güvenlik El Kitabı ile alakalı klasörler hazırlanmalı ve Millî Savunma Bakanlığı’na teslim edilmelidir.

Valilikten Özel Güvenlik İzin Belgesi alınması ile Millî Savunma Bakanlığı’na teslim edilecek başvuru klasörleri ile Kişi İzin Belgesi ve Tesis Güvenlik Belgesi süreçleri başlar. Tesis Güvenlik Belgesi için bir miktar para ödenerek başvuru dosyası teslimi gerçekleşir. Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından incelenen başvurularla alakalı varsa eksikliklerin saptanması amaçlanmaktadır. Belge başvurularının olumlu sonuçlanması durumunda denetim aşaması için hazırlıklar başlamaktadır.

Denetim Süreci

Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu yapan ve denetim aşamasına gelen kurumların çeşitli yönlerden yeterliliğini kanıtlanması arzu edilmektedir. Bu bağlamda fiziki önlemler ve yangına karşı önlemler olmak üzere farklı incelemeler gerçekleştirilmesi amaçlanır. Fiziki önlemler kapsamında güvenliğin hem insan hem de teknolojiden faydalanarak sağlanması amaçlanmaktadır. Buna ek olarak giriş ve çıkışlara yerleştirilen kameraların kayıt alması sağlanmalıdır. Personel de dahil olmak üzere tesise giriş çıkış yapanları elektronik sistemle kaydedilmelidir. Tesiste fotoğraf ve video kaydı gibi uygulamalar engellenmelidir.

Fiziki önlemlerin yanında yangın ihtimaline karşı teknolojik çözümlerden faydalanılması arzu edilmektedir. Bu çerçevede yangın ekibi oluşturulması da amaçlanmaktadır. Yangın güvenliğine ek olarak toplantıların güvenlik önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi önemlidir. Ayrıca personelin güvenilirliğinin sürekli olarak değerlendirilmesi ve gizlilik derecesi yüksek evraka dair korumanın sağlanması amaçlanmaktadır. Bilgi güvenliği konusunda ekstra hassasiyet gösterecek olan kurum tesis ile ilişkili her kişi ve kurum hakkında titiz çalışmalar gerçekleştirmelidir.

NATO ve MSB Tesis Güvenlik Belgesini Kim Verir?

NATO ve MSB Tesis Güvenlik Belgesi alma süreci titizlik gerektiren bir serüven olarak kabul edilmektedir. Peki, kurumların Tesis Güvenlik Belgesi konusunda başvurusunu değerlendirerek olumlu karara bağlayan kuruluş kimdir?

Tesis Güvenlik Belgesi verilmesi konusunda yetkili makama bakıldığında Millî Savunma Bakanlığı adına Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı ön plana çıkar. Millî Savunma Bakanlığı ile ilgili başvurularda dikkat çeken bu kurum NATO Tesis Güvenliği Belgesi ile ilgili uygulamalarda sorumlu değildir. NATO Tesis Güvenlik Belgesi söz konusu olduğunda Dışişleri Bakanlığı Ulusal Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Kuzey Atlantik Anlaşması Teşkilatı Merkez Kurulu Başkanlığı ön plana çıkar.

Tesis Güvenlik Belgesi Ücreti

Tesis Güvenlik Belgesi; gizlilik dereceli bilgi, belge ve proje ya da malzeme ile alakalı koruma gerektiren durumlarda tercih edilen bir uygulamadır. Millî Savunma Bakanlığı ihalelerine katılmayı isteyen kurumların tercih ettiği bu belgede amaç; uyumluluğu sağlayarak şartların yerine getirildiğini göstermektir. Öte yandan NATO ihalelerine katılmayı isteyen kurumların NATO Tesis Güvenlik Belgesi almaları önerilmektedir.

NATO ve Millî Savunma Bakanlığı tarafından verilen Tesis İzin Belgesi için başvuruları eşzamanlı yapmak gerekir. Çünkü gerçekleşecek başvurularda eşzamanlı davranmak kurum açısından önemli avantajlar getirecektir. Özellikle de süreçlerin birbirine çok benziyor olması zamandan tasarruf etmeyi destekleyecektir. Bu başvuru sürecinde ilgili birimler tarafından talep edilen ‘Başvuru Ücreti’ dışında herhangi bir ücret alınması söz konusu değildir. Bu kapsamda kurumların başvuru ücretlerini dikkate alarak maliyetleri belirlemesi mümkündür.

Tesis Güvenlik Belgesi Neden Alınır?

Tesis Güvenlik Belgesi, 5202 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmektedir. Bu çerçevede gizlilik dereceli bilgi, belge, proje veya malzemeye dair süreçlere müdahil olan kurumların Millî Savunma Bakanlığı’na başvurur. Böylelikle belge alma süreci için önemli bir aşama tamamlanmaktadır. Bahse konu belge Millî Savunma Bakanlığı’nı ilgilendiren alanlarda faaliyet gösterecek kurumlar açısından önemi oldukça fazladır.

Belge almak isteyen ya da alması zorunlu kurumların hangisi olduğuna bakmak gerekir. Bunun için her yıl Ocak ayında yayınlanan Kontrole Tabi Liste’yi dikkate almak yeterli olacaktır. Buna ek olarak Millî Savunma Bakanlığı’nın ihalelerine katılmayı isteyen kuruluşların da bu belgeyi almaları gerekmektedir.

Tesis Güvenlik Belgesi Alması Gereken Firmalar Hangileridir?

5202 sayılı Kanun ve Savunma Sanayi Güvenliği Yönetmeliği kapsamında belge alması gereken kurumlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  • Kontrole Tabi Liste kapsamında bulunan malzemelerin üretim, ithalat ve ihracatını gerçekleştirmek,
  • Üretici olmasa dahi söz konusu alanda çalışmalar yapmak,
  • NATO’yu ve Savunma Sanayi’ni ilgilendiren gizlilik derecesi olan projelerde yer almak isteyen,
  • Savunma Sanayi ile alakalı danışmanlık hizmeti vermek isteyen kuruluşlar,
  • Savunma Sanayi alanında kalıcı ve geçici personel çalıştırma arzusu olanlar,
  • Kuruluş İzin Belgesi, Kişi Güvenlik Belgesi, İthalat İzin Belgesi, İhracat İzin Belgesi ve Üretim İzin Belgesi almak isteyenler.

Kurumların Tesis İzin Belgesi ve diğer bütün süreçlerini kontrol ederek hareket ediyoruz. Ayrıca ihtiyaçlara cevap verecek bir yaklaşımı da göz ardı etmiyoruz. Bu çerçevede profesyonel bir yaklaşımla beklentileri karşılıyoruz.

M&A Belgelendirme olarak sizlere Tesis Güvenlik Belgesi ve Savunma Sanayii Güvenliği Danışmanlığı konularında çözüm sunabiliriz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Belgelendirme Hattı
1
Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim. . .